logo ebbepark

logo ebbepark

Arkitektbild Dynamiken

Bygginfo - arkiv

Borrarbeten förbereder enerigdelning

Ett av Ebbeparks ledord är share – att dela. Inom kort påbörjas ett projekt som verkligen handlar om delning. Smart delning av energi. Det är i marken under den första etappen, Verkstan i Ebbeparks nordvästra hörn, som ett geolager ska skapas.  40 hål ska borras i marken för att möjliggöra att energi delas mellan bostäder och kontor, och mellan vinter och sommar. På sommaren används kylan från geolagret till att kyla kontoren. Värmen från kontoren lagras sedan i geolagret och används på vintern till att värma luften till lägenheterna. Tekniken är passiv och kräver inga värmepumpar vilket också är en fördel ur energibesparingsperspektiv. Geolagret är det första i den här omfattningen i Linköping och bidrar till att kapa topparna i energibehovet när det är som allra kallast och som allra varmast. Tack vare den här lösningen minskar vi energianvändningen med cirka 10 procent i de anslutna fastigheterna, motsvarande uppvärmningen av 30 moderna villor.

Arbetet med geolagret kommer att pågå inom det instängslade området framför Westmansgatan 47 under veckodagar klockan 07-19 i cirka fyra veckor och startar den 12 februari.

Har du några frågor angående detta eller byggarbeten i Ebbepark generellt är du alltid välkommen att höra av dig på e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på telefon 013-26 36 00. Projektledningen sitter också i Ebbepark, Westmansgatan 37 med ingång mot Fridtunaskolan dit du också är välkommen med eventuella frågor eller synpunkter.